Sociale vaardigheidstraining

In mijn welzijnswerk heb ik, afgezien van het continu aandacht geven aan sociale vaardigheden, ook voor diverse scholen een sociale vaardigheidstraining verzorgd. Nu, als free-lancer, doe ik dat nog steeds.

Doel van een sociale vaardigheidstraining

In mijn trainingen wil ik benadrukken dat een kind of tiener niet zozeer iets verkeerd doet of niet kan. Ik wil de mogelijkheid bieden om met alternatief gedrag kennis te maken en daarmee te oefenen. Een verandering in gedrag werkt alleen als het kind van binnenuit overtuigd is van de meerwaarde voor hem of haar daarvan.

In een sociale vaardigheidstraining daag ik kinderen en tieners uit om te voelen, te zien en te ervaren wat er nou precies gebeurt, bij henzelf en bij hun omgeving. In die situaties van elke dag waar ze bijvoorbeeld regelmatig voor op hun kop krijgen of geen aandacht voor weten te krijgen. Dankzij mijn ervaring kan ik dicht bij hun leef – en belevingswereld blijven.

Het liefst geef ik trainingen waarbij ook de ouders betrokken worden, dit kan op verschillende manieren. Door opdrachten waarbij de kinderen een opdracht met hun ouder(s) moeten doen. Of door tijdens de cursus een paar keer met de ouders een bijeenkomst te houden.

Bij sociale vaardigheidstrainingen op scholen betrek ik natuurlijk de leerkracht.

De begeleiding op school en thuis, de herhaling tijdens de trainingen en in de tussentijd bepalen voor een groot gedeelte mede het “slagen” van een sociale vaardigheidstraining.

Ik pas de trainingen aan op de leeftijdsgroep, elke training bevat:

  • “doe”elementen, kinderen en tieners leren vaak het beste door te doen
  • voel-elementen; hierbij put ik ruim uit de kinderyoga. Hoe voel je je en hoe reageer je?
  • leren- praten- over-zonder-te -zweverig-te-worden. Is het altijd even handig om te reageren zoals je doet? Haal je nou wat je wilt halen?

Mijn motto is: Weten wie je bent en weten wat je kan

Mijn visie is dat ik kinderen wil helpen het beste uit zichzelf te halen.

Voor meisjes is er een speciale weerbaarheidstraining; deze is geschikt voor groepen van maximaal 12 meiden.

Voor referenties over trainingen die ik op andere scholen heb gegeven kunt u kijken bij reacties en contact met mij opnemen.

Je kan naar de bladeren op de grond blijven kijken.
Je kan er ook lekker doorheen gaan stampen.

>